Jestliže máte chuť na nějaké nové, zajímavé chutě, které by byly zároveň veskrze přirozené a nepocházely z žádných chemických koncentrátů, tak vyzkoušejte semínka na klíčení. Záleží jen na vás, jaké si vyberete. Můžete sáhnout třeba po fazolích, řeřiše, hořčici, vojtěšce, brokolici, pohance, roketě, pšenici, pískavici, chia semíncích anebo i po čemkoli jiném, co seženete. Jen si dejte pozor na to, abyste si pro tento účel vybrali semena vhodná k jídlu a ne namořená anebo jinak chemicky ošetřená, která se často prodávají v zahradnictvích a jsou určena především k setbě.
A jakmile budete semínka mít, tak je ponořte na několik málo hodin do vody, až nabobtnají. Následně vodu slijte a svá semínka několikrát denně (tak dvakrát až třikrát) proplachujte. Tím zajistíte, že budou stále vlhká, což je nezbytnou podmínkou bezproblémového klíčení, ale také tak vznikající klíčky postupně zbavíte semenných slupek a metabolických odpadních látek, které se při klíčení postupně uvolňují.
Za pár dní budou klíčky ve vhodné velikosti, kterou lze dobře konzumovat. Můžete je přidávat do rozmanitých jídel, použít je jako zajímavou přílohu anebo je chroupat jen tak. Doporučená denní dávka klíčků odpovídá zhruba jedné hrsti. A pokud si náhodou naklíčíte více semen, než jste schopni zkonzumovat, tak rozhodně nezoufejte, v lednici vám vydrží v optimálním stavu ještě několik dní. Některé druhy semen je navíc možné znovu usušit a následně přidávat do různých směsí s vločkami anebo třeba do zdravých sušenek stejně jako křupinky.
Je tedy už předem jasné, že i ve vaší domácnosti najdou naklíčená semínka mnoho příležitostí k využití. Navíc ke klíčení nepotřebujete žádné speciální pomůcky, vystačíte si klidně i se zavařovací sklenicí a sítkem, ovšem pokud toužíte po lepší výbavě, můžete si pořídit třeba praktickou misku na klíčení, se kterou je celý proces naprostá hračka.